Bij het ophalen uit Ohrid word je naar het nabijgelegen dorp Openica gebracht. Hier word je begroet door een lokaal boetiekwijnhuis met een unieke achtergrond en verhaal. De wijnmakers laten je kennismaken met hun manier van wijn maken, leiden je rond over het terrein en laten je ook proeven van een mooie selectie van hun wijnen (en enkele sterke dranken) gemaakt van lokale en internationale druivensoorten. Hun schilderachtige omgeving en de kwaliteit van hun wijnetiketten zullen zeker een langdurige indruk achterlaten van Je bezoek.
Na deze gedenkwaardige wijnproeverij word je overgebracht naar het nabijgelegen dorp Kuratica om te worden ontvangen door de familie van Marina en Trene. Na een korte wandeling door dit schilderachtige bergdorp wacht je een zelfgemaakte lunch bereid door je gastgezin. Hun familiehuis staat in een klein landelijk huishouden dat ook permacultuur en een kleine varkens- en pluimveehouderij omvat. De maaltijd wordt bereid met hun eigen producten en sommige ingrediënten komen van naburige families. De gerechten zijn seizoensgebonden en afhankelijk van beschikbaarheid (er is geen vast menu).
Je krijgt een maaltijd voorgeschoteld om nooit te vergeten, met traditionele huisgemaakte gerechten die typisch zijn voor het platteland van Ohrid, met een smaak die zeker vergeten zal worden omdat er tegenwoordig nog maar weinig mensen zijn die deze gerechten bereiden, voornamelijk vanwege de ontvolking van het platteland (veroorzaakt door de snelle verstedelijking). Tochten zoals deze ondersteunen het bestaan van kleine plattelandsgemeenschappen in Macedonië.